Siden 1991 har Sundhedsstyrelsen anbefalet at dit spædbarn sover på ryggen for at forebygge vuggedød. Desværre øger dette risikoen for at udvikle et fladt baghoved/skævt kranie. Men hvad er fladt baghoved og kan du gøre noget for at undgå det?
Stor succes
Denne sovestilling og fokus på at undgå at dit barn får det for varmt og undgår passiv rygning, har været en kæmpe succes, derfor forekommer vuggedød kun yderst sjældent i dag. Du kan se Sundhedsstyrelsens anbefalinger her
Uheldig bivirkning
Derfor er der rigtig god grund til at du følger disse anbefalinger, selvom de desværre har den uheldige bivirkning, at der er stor chance for at dit barn udvikler et fladt baghoved eller skævt kranie.
Hvad er det?
For at muliggøre dit barns passage igennem bækkenet under fødslen har det et meget eftergiveligt kranie. Efterfølgende tager det op til seks måneder før kraniet er fuldt udviklet. Det er i den her periode at der en risiko for at dit barn kan udvikle fladt hoved syndrom, bedre kendt som fladt baghoved eller skævt kranie. Hvor ofte faldt hoved syndrom opstår varierer far land til land. Men i 2013 konstaterede et stort amerikansk studie at ud af 440 nyfødte, udviklede hele 46,6% et fladt baghoved/skævt kranie i større eller mindre grad.
Hvad kan du gøre?
For at forbygge fladt baghoved/skævt kranie hos dit barn, anbefales det at du er opmærksom på at skifte hovedets position når det sover. Eller benytter vores ergonomiske babypude, som reducerer trykket på dit barns hoved. Desuden bør dit barn tilbringe så meget tid som muligt liggende på maven. Det kan dog ikke klare dette ret længe ad gangen i starten. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen at du langsomt øger antallet af minutter gradvist.